Přeskočit na hlavní obsah

Co je to kurkuma?

kurkuma kořen


Kurkumu už jedl pravděpodobně každý z nás, ani o tom neví. Je totiž nedílnou součástí koření kari (curry) a stojí za jeho typickou žlutou barvou. Ve své čisté podobě v poslední době rychle získává na oblíbenosti, stejně jako další orientální koření a potraviny obecně. Co to kurkuma je? A je zdravá?

Kurkuma v přírodě:


Kurkuma neboli Indický šafrán je koření, které vzniká namletím sušeného zbytnělého oddenku rostliny kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Kurkuma není přímo název rostliny, jak se často nesprávně dočtete, ale pouze výrobek. Rostlina kurkumovník je z čeledi zázvorovitých a její oddenek zázvor silně připomíná, jen je na řezu výrazně tmavší.

Kurkumovník obsahuje několik zajímavých látek, jako je sabinen, felandren, ale především slavné žluté barvivo kurkumin.

Kurkuma v kuchyni:

Kurkumě je vlastní specifická pikantní chuť, kterou si okamžitě spojíme s indickou, nepálskou, obecně jakoukoliv orientální kuchyní. Jak už jsem psala, nejčastěji ji najdete jako součást kořenící směsi kari, kde se vyskytuje spolu s cayenským pepřem, kmínem, koriandrem a pískavicí. Dobře chutná ve sladkých kombinacích s hřebíčkem, chilli, kokosovým mlékem, koriandrem, fenyklem, s česnekem, šabrejem kmínovitým, semeny hořčice...

Chybu neuděláte, když ji přidáte do jakéhokoliv receptu Tajine, k baklažánu, fazolím, vejci, čočce, masu, drůbeži, rybám, rýži, kořenové zelenině, dokonce ani ke špenátu.

Kurkuma v lékárně:

Jako všem druhům orientálního koření, se i kurkumě připisují nemalé, někdy až zázračné účinky na lidské zdraví. Jen ve zkratce: tlumí zánětlivé procesy, posiluje imunitu, působí jako antioxidant, zlepšuje trávení tuků a odbourávání cholesterolu, potlačuje vývoj rakovinotvorných buněk., reguluje krevní tlak, atd, atd.

I kdybychom se zaměřili jen na protizánětlivé a antibakteriální působení kurkumy, které se jako jediné snadno dokazují klinickými testy, pořád tu máme koření, které chutná a voní dálavami a pomáhá nám udržet se ve formě.


Řez kořenem kurkumy ukáže její typickou oranžovou barvu, skoro podobnou mrkvi.

Použité fotografie: Pixabay.com

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Co je to Masála?

V orientálních kuchařkách, které v poslední době rychle získávají na popularitě, se to hemží slovem masála, nebo masala. Tu se uvádí Tandoori masala, jinde Garam masala, narazíte ale také třeba na Dátá nebo Čát masalu. Jak se liší?

Kuřecí Tajine s citrony a olivami

Dušené kuřecí maso, které je zajímavě podbarvené směsí naložených citrónů, zelených oliv, koriandru, zázvoru a šafránu, nám opět zapadá do poměrně klasické orientální chuti, přesto je ale právě kvůli té nejdůležitější složce trochu jiné. Dnes se podíváme nejen na tento recept, ale i na to, jak si citrony naložit doma pro další pozdější použití.

Co je to čubrica?

Další oblíbenou kořenící směsí, která se může zabydlet na našem stole a v našem jídelníčku, je čubrica. Kdo by ale hledal její původ v dalekém orientu, asi by nepochodil - je totiž doma na Balkáně a jedná se tak o kořenící přípravek téměř domácí provenience.