Přeskočit na hlavní obsah

Co je to šafrán?

Kdo by neznal prohlášení: „Je toho jako šafránu." Když je něčeho opravdu málo. Jedná se o nejdražší koření světa, a i když v dnešní době není takový problém jej sehnat, nevyskytuje se v každé domácnosti a mnozí se s ním nesetkali. A možná je to i škoda. Pojďme si o tomhle zázračném koření říct něco víc.



Šafrán v přírodě

Koření se získává z rostliny šafrán setý, která bývá též označována jako krokus, díky latinskému názvu Crocus sativus . Původně pochází ze západní Asie, ale nejvíce se pěstuje se v Íránu, Španělsku, v jižní Francii, v severní Africe a Latinské Americe. Koření samotné jsou tři čnělky v květu, které se musí sbírat ručně, jelikož neexistuje stroj, který by dokázal nahradit lidské ruce. Na 1000 g šafránu je potřeba zhruba sto tisíc čnělek.

Šafrán v kuchyni

Používá se pro jeho zvláštní vůni a kořeněnou chuť hodně v španělské, italské, francouzské, ale i arabské, čínské či indické kuchyni, na tomto blogu ho najdete čast v tajine receptech.

Koření je dobré před použitím namočit zhruba 20 minut do vody. Výluh potom lze použít např. na podlití rýže a podobně. Tímto kořením by se také mělo šetřit, obecně doporučované množství je na špičku nože do celého pokrmu. Velmi dobře si rozumí s těstovinami, kuskusem, polévkami, drůbeží, bramborami, zákusky, ovocem. S čím se příliš nepřátelí, jsou tmavá masa.

Šafrán v lékárně

Používal se v starobylých chrámech i ve starém Egyptě, Babylónii, Sýrii, Palestině a Indii, jako lék na posílení ducha, oční a ženské nemoci. Šafrán je také afrodisiakum, antidepresivum, má též příznivý vliv na imunitní systém a mnoho dalšího. Zajímavostí je, že neutralizuje působení alkoholu.

Ostatní využití

Dříve se používal jako přísada do voňavek i pro malování na tělo při různých obřadech. Barvily se s ním i látky.

Pozor!

Tak jako vše co léčí, může ublížit, ani šafrán není výjimkou. Při nadměrné konzumaci (zhruba 15 g sušeného koření) je jedovatý. Prvně se objeví smích, potom bolest hlavy a nevolnost. Později mohou nastoupit halucinace a dokonce ochrnutí centrálního nervového systému, což může zapříčinit smrt.

Závěrem

Pokud to shrnu, šafrán je koření, které má mnoho prospěšných vlastností, musíme být ale opatrní, tak jako se vším. Jeho klady značně převažují nad zápory.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Co je to Masála?

V orientálních kuchařkách, které v poslední době rychle získávají na popularitě, se to hemží slovem masála, nebo masala. Tu se uvádí Tandoori masala, jinde Garam masala, narazíte ale také třeba na Dátá nebo Čát masalu. Jak se liší?

Kuřecí Tajine s citrony a olivami

Dušené kuřecí maso, které je zajímavě podbarvené směsí naložených citrónů, zelených oliv, koriandru, zázvoru a šafránu, nám opět zapadá do poměrně klasické orientální chuti, přesto je ale právě kvůli té nejdůležitější složce trochu jiné. Dnes se podíváme nejen na tento recept, ale i na to, jak si citrony naložit doma pro další pozdější použití.

Co je to čubrica?

Další oblíbenou kořenící směsí, která se může zabydlet na našem stole a v našem jídelníčku, je čubrica. Kdo by ale hledal její původ v dalekém orientu, asi by nepochodil - je totiž doma na Balkáně a jedná se tak o kořenící přípravek téměř domácí provenience.