Přeskočit na hlavní obsah

Kuřecí Tajine s citrony a olivami

Dušené kuřecí maso, které je zajímavě podbarvené směsí naložených citrónů, zelených oliv, koriandru, zázvoru a šafránu, nám opět zapadá do poměrně klasické orientální chuti, přesto je ale právě kvůli té nejdůležitější složce trochu jiné. Dnes se podíváme nejen na tento recept, ale i na to, jak si citrony naložit doma pro další pozdější použití.
V mnoha receptech na Tajine se dočteme, že jsou v receptu obsaženy nakládané citrony, stejně jako v tomhle. Jestli na to máte chuť a alespoň trochu prostoru, neváhejte. Lze je pak použít jak do slaných, tak i do některých sladkých jídel. Recept je populární v severní Africe, Maroku, Alžírsku a podobně. Jedinou nevýhodou je délka nakládání, která trvá 6 týdnů, ale při troše trpělivosti za tu dobu dostaneme neobyčejnou pochoutku.

Jak si doma naložit citrony:

  • 8 citrónů
  • 3 bobkové listy
  • 5 koření nové celé
  • 1 skořice celá
  • 500 g sůl
  • Převařená voda podle potřeby
  • olej olivový

Citrón před uložením do sklenice rozkrojíme na čtyři nebo více měsíčků, ale nedokrojíme, aby držel pohromadě. Pořádně prosolíme zevnitř.

Citrony pořádně umyjeme a nakrojíme do kříže, ale tak, abychom je nepřekrojily. Pořádně posypeme solí, kterou dáme i dovnitř. Následně nasypeme sůl i na dno sklenice a do ní naskládáme ve vrstvách ovoce, které štědře prosolujeme a přidáme nové koření, skořici, a bobkové listy. Když je všechno na svém místě, zalijeme je převařenou vodou a asi centimetr od horního okraje dolijeme olejem. Zavíčkujeme a uložíme do chladna a tmy cca na 6 týdnů. Po uplynutí této doby můžeme přendat do ledničky, kde vydrží až rok.

Používají se tak, že se trochu omyjí a pak se celý citron nakrájí i s dužinou na drobné kousky, které se mohou přidat do salátů, nebo do Tajine, jako v receptu, co vám představím dnes.

Zde je recept:

  • 3 ks cibule
  • 1 špetka šafránu
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 ks citronu na šťávu
  • 1 ks kuře
  • 1 lžička zázvoru
  • 2 ks naložený nebo čerstvý citron
  • 1 lžíce másla 1 svazek petržele
  • 1 lžička koriandru
  • 200 g zelených oliv
podle chuti
  • sůl
  • mletý pepř
Pokud máme kuře v celku, tak jej naporcujeme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky, pokud nepoužíváme nakládané citrony, tak je očistíme a nakrájíme na měsíčky.

V Tajine osmahneme na oleji s máslem kuře, přidáme nakrájenou cibuli, petržel, zázvor, šafrán, sůl, mletý pepř a nakrájené citrony. Přilijeme tři sklenky vody a dusíme pod poklicí zhruba 30 minut. Za občasného promíchání přilijeme dle potřeby vodu. Po půl hodince přidáme koriandr a citronovou šťávu a dusíme dalších 15 minut. Těsně před dokončením přidáme olivy a můžeme podávat. Dobrou chuť.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Co je to Masála?

V orientálních kuchařkách, které v poslední době rychle získávají na popularitě, se to hemží slovem masála, nebo masala. Tu se uvádí Tandoori masala, jinde Garam masala, narazíte ale také třeba na Dátá nebo Čát masalu. Jak se liší?

Co je to čubrica?

Další oblíbenou kořenící směsí, která se může zabydlet na našem stole a v našem jídelníčku, je čubrica. Kdo by ale hledal její původ v dalekém orientu, asi by nepochodil - je totiž doma na Balkáně a jedná se tak o kořenící přípravek téměř domácí provenience.