Přeskočit na hlavní obsah

Jak funguje Tajine?

Hrnce Tajine můžete koupit buď na severu Afriky a v různých etnických obchodech (ty pravé), nebo od evropských výrobců - ty jsou zase se zárukou kvality a životnosti. Jak ale fungují a proč je kolem nich takový povyk? Povíme si, v čem je jejich tajemství.

Když si představíte kočovné Beduíny, kteří křižovali Saharu na velbloudech a vodu měli v koženém vaku, můžete si vsadit, že z ní ani kapku nechtěli vyvařit a ztratit. Stejně jako nebyl dostatek paliva na oheň a veškeré vaření probíhalo na malém ohníčku nebo na hliněné pícce, i s vodou bylo potřeba šetřit. Ovšem ne na úkor chuti.

V hrnci Tajine se dusí. Buď samotná zelenina, nebo zelenina smíchaná s kousky masa, případně (víc na východ) ještě se sušeným ovocem. Výsledkem je jídlo "z jednoho hrnce", takže může recept stejně tak dobře zahrnovat brambory, jako i rýži, nebo třeba kuskus.

Aby drahocenná pára při dušení z hrnce Tajine neutíkala ven, vymysleli kočovníci její tvar do obráceného trychtýře s miskou na špičce. Pára obsahující nejen nedostatkovou vlhkost, ale hlavně chuť a vůni dušených potravin, se ve špičce poklice Tajine sbírala a ochlazovala, aby stékala po stěnách zpátky do spodní misky.
Pára vznikající dušením v dolní misce nemá díky těžké keramické poklici příliš naději uniknout. Cirkuluje proto uvnitř, kde se ochlazuje a pak stéká po stěnách zpátky. 

Podle potřeby bylo možné do malé mističky na vršku hrnce Tajine dokonce kápnout trochu vody pro lepší chlazení.

Co můžete čekat od dušeného jídla, pokud ho nepodléváte, ale bráníte unikání páry? Především výraznější chuť a větší šťavnatost. Na malé pícce nebo ohýnku se stěží dosahovalo vysokých teplot, takže dušení v Tajine je spíš na delší dobu. Tím rozpadavější je pak maso uvnitř, to si asi dokážete představit.

Do Tajine krájíme velké kusy zeleniny (jako je mrkev, cuketa nebo lilek), právě proto, aby se moc nerozvařily. Koneckonců - nejlepší recepty na pravé Tajine najdete na našem blogu!

Komentáře

  1. Zajímavé a pro mě úplná novinka. Dušené mám rád, například roštěnky. Dobrý by mohl být např. kel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Mirku,
      exotická kuchyně je teď docela v kurzu, což neznamená, že jí musí propadnout hned každý. Pokud si chcete jeden recept vyzkoušet a "nic za to nedat", stačí těžký litinový hrnec, výsledek bude srovnatelný.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Co je to kurkuma?

Kurkumu už jedl pravděpodobně každý z nás, ani o tom neví. Je totiž nedílnou součástí koření kari (curry) a stojí za jeho typickou žlutou barvou. Ve své čisté podobě v poslední době rychle získává na oblíbenosti, stejně jako další orientální koření a potraviny obecně. Co to kurkuma je? A je zdravá?

Tajine z králičího masa

Králičí maso u nás v české kotlině nemá zdaleka tolik pozornosti, kolik by si zasloužilo. Ano, je dražší, než fádní vepřové nebo kuřecí. Ale je dost možné, že s větší poptávkou by přišla i produkce ve velkém, na kterou sice všichni nadávají, ale která jako jediná dokáže posunout cenu dolů.
Ale k věci. Dnes si uděláme králíka s čerstvým zázvorem, kmínem, skořicí, koriandrem a šafránem.

Jehněčí Tajine Ras El Hanout

Stejně jako k pomalu dušeným pokrmům Tajine patří určitá obvyklá koření, jako je zázvor a římský kmín, nejobvyklejším masem pro přípravu není zdaleka vepřové a kuřecí, které známe z naší středoevropské kuchařky, ale jehněčí. To samozřejmě seženete i tady, ale pravděpodobně vám to chvilku zabere. Výsledek vás ale překvapí pestrou škálou cizokrajných chutí.